Τετάρτη, 4 Απριλίου 2012

Χρυσούλα Κουτελιέρη - Μαυράκη Οι μικροί Ιούδες της καθημερινότητάς και πως να προφυλαχθείς!

Η μεγαλύτερη προδοσία έγινε για τριάντα αργύρια. Και ο Ιούδας πέρασε στις συνειδήσεις μας με τον χειρότερο τρόπο. Ακόμα και σήμερα όμως τον αναγνωρίζεις ανάμεσά μας. Υπάρχει... Δυστυχώς!

“Οι μικροί Ιούδες είναι άνθρωποι από το περιβάλλον μας. Μπορεί να είναι οι κολλητοί μας, μπορεί να είναι ο συνάδελφός μας, μπορεί να είναι ο συνεργάτης μας, μπορεί να είναι ο σύντροφός μας” σημειώνει η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη.

Είναι εκείνοι που σε πρόδωσαν... για διάφορους λόγους. Εκείνοι που σε “πούλησαν”, εκείνοι που σε πλήγωσαν. Εκείνοι όλοι που έβαλαν στην καθημερινότητά σου ένα μεγάλο “γιατί” που πόνεσε πολύ...

Τα γιατί!
Σύμφωνα με την Χρυσούλα Μαυράκη οι λόγοι που κάποιος προδίδει είναι:

-Ο φθόνος, η ζήλια: Κάτι το οποίο δεν φτάνω προσπαθώ να το χαλάσω, να το βλάψω, να το αμαυρώσω, να το απαξιώσω και έτσι το προδίδω.

-Το προσωπικό όφελος: Προδίδω κάποιον για να επωφεληθώ εγώ, για να πάρω τη θέση του, για να πάρω τον σύντροφό του, για να πάρω τα χρήματά του, για να πάρω οτιδήποτε δικό του.

-Μια τάση καταστροφική που έχει κάποιος: Δεν τα έχει καλά με τον εαυτό του, δεν αισθάνεται εκτίμηση για τον εαυτό του, δεν έχει καλή αυτοεικόνα και επειδή ακριβώς ο ίδιος αισθάνεται ότι είναι χάλια, προσπαθεί να κάνει και τους άλλους έτσι. Ή με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να ανέβει αν και δεν θυμάται ότι την προδοσία πολλοί αγαπούν, αλλά τον προδότη κανένας!

Πώς να προφυλαχτείς!
Το να ζεις τρομαγμένη και φοβισμένη δεν είναι λύση. Κι όπως συμβουλεύει και η ψυχολόγος “πρέπει να είμαστε ανοιχτοί με τους ανθρώπους, πρέπει να είμαστε καλόπιστοι. Δεν πρέπει όμως να είμαστε εύπιστοι”.

-Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να έχουμε στο μυαλό μας ότι υπάρχουν Ιούδες. Έτσι λοιπόν τα απόλυτα προσωπικά μας θέματα ας τα κρατάμε προσωπικά και ας μην διακινδυνεύουμε με το να τα ξέρουν άλλοι που μπορεί να μπούνε στον πειρασμό της προδοσίας.

-Καλό είναι να δοκιμάζουμε τον άλλον πριν του ανοιχτούμε και αφού μας αποδείξει ότι είναι άξιος εμπιστοσύνης και ότι δεν είναι Ιούδας, τότε να τον εμπιστευόμαστε.

-Δεν είναι καθόλου κακό να τιμωρούμε αυστηρά αυτόν που προδίδει την εμπιστοσύνη μας έτσι ώστε και ο ίδιος να μην τολμήσει να το ξανακάνει, αλλά και εμείς να περιφρουρήσουμε τον εαυτό μας και να αισθανθούμε το αίσθημα δικαιοσύνης ότι αυτός που έκανε το κακό τιμωρήθηκε.

Η τιμωρία!
Η τιμωρία ενός ανθρώπου που μας πρόδωσε σύμφωνα με την κ.Μαυράκη είναι “το να τον καταργήσουμε, να τον απομακρύνουμε, να τον εξαλείψουμε από το περιβάλλον μας. Ή το να αποκαλύψουμε την προδοσία και τους λόγους για τους οποίους η προδοσία έγινε έτσι ώστε κανένας να μην του έχει πλέον εμπιστοσύνη”.

Προσοχή! “Σε καμία περίπτωση βέβαια δεν κάνουμε το οφθαλμών αντί οφθαλμού, δηλαδή δεν προδίδουμε και εμείς για να του αποδώσουμε τα ίσα. Δείχνουμε όμως ότι μας πρόδωσε και έτσι και οι υπόλοιποι που μπορεί να επωφελήθηκαν ακόμη και από την προδοσία του δεν θα του έχουν καμία εκτίμηση και θα τον κρατήσουν και εκείνοι αποκλεισμένο και απομονωμένο”.


πηγή : tlife

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου